Risengrød & Ris a' la mande



Ris a' la mande is a very typical Christmas dessert in Denmark. Traditionally it is served on Christmas eve where you hide a whole almond and then whoever finds the almond, gets a present. This dish was invented back in 1600 because at that time, cream was cheaper than rice. Ris a' la mande is made out of another warm porridge called "Risengrød". Risengrød is served warm with sugar, cinnamon and butter on top. I will provide you with both recipes here! 

Ris a' la mande er jo egentlig en meget typisk juledessert i Danmark - men den smager altså også godt efter jul! Ris a' la mande blev opfundet i 1600-tallet, fordi fløde dengang var billigere end ris. Derudover så er retten jo også lavet på Risengrød, så derfor får I begge opskrifter her, så I både kan lave risengrød OG ris a' la mande! 
________________________________
RISENGRØD RECIPE/OPSKRIFT (4 persons):
- 190g pudding rice/grødris
- 2 ½ dl water/vand
- 1L milk/mælk

1. Let the water boil. Make sure to use a pan with a thick bottom. Add the pudding rice and let it cook on the highest heat for 2 minutes. Stir at all times. // Lad vandet kog og tilføj så grødrisene. Sørg for at bruge en tykbundet gryde. Kog det på højeste varme i 2 minutter og sørg for at røre rundt hele tiden. 
2. Add the milk and keep cooking at highest heat. Stir until it boils. // Tilføj mælken og bliv ved med at varme det på højeste varme. Rør hele tiden rundt indtil det koger. 
3. When it's boiling, turn down to lowest heat and add the lid. Make sure to stir in the pudding every 5-10 minutes for the next 40 minutes. // Når det koger, sæt det så ned på laveste varme og kom låg på gryden. Sørg for at røre i grøden hver 5-10. minut i de næste 40 minutter. 
4. Serve with sugar, cinnamon and butter on top! // Server med kanelsukker og en smørklat! 

RIS A' LA MANDE RECIPE/OPSKRIFT (8 persons):
- 1 portion Risengrød
- 4-5 dl whipping cream/piskefløde
- 3 tbsp sugar/spsk sukker
- 2 tbsp vanilla/spsk vanillesukker
- 1 tbsp almond extract/spsk mandelessens
- 100g blanched almonds/mandler (smuttede)

1. Add the sugar, vanilla and almond extract to the warm Risengrød. Then leave to cool for a few hours in the fridge (or until the day after). // Tilføj sukker, vanillesukker og mandelessens til den varme/lune risengrød. Lad den dernæst køle af i køleskab i et par timer (eller til dagen efter).
2. While the mixed Risengrød is cooling, blanch the almonds and chop them into small pieces. Add the chopped almonds to the Risengrød-mixture. // Imens risengrødsblandingen køler af, skal mandlerne smuttes. Når de er smuttet skal de hakkes i små stykker, som så skal tilføjes i risengrødsblandingen. 
3. Whisk the cream stiff and mix one spoonfull at a time with the cold Risengrød-mixture, until all the cream is mixed well. // Pisk fløden stiv og bland én skefuld fløde i risengrødsblandingen af gangen, indtil alt fløden er brugt og blandet godt sammen med grøden. 
4. Serve with warm (or cold) cherry sauce! My favourite is Amarena cherry! // Server med varm (eller kold) kirsebærsovs! Min yndlings er Amarena kirsebær! 

Comment here: