Brændte mandler (Burnt Sugar Almonds)



I love walking past a street food shop with burnt sugar almonds. The smell is incredible and I love these tasty little sugary almonds, especially for Christmas. My friend taught me how to make these at home yesterday, and it turned out to be way easier than expected and I love how shiny the caramelcoat turned out on the almonds, instead of the sugary-flaky look. They taste just like the other sugary flaky ones, however! Just yummy! 

Jeg elsker at gå forbi en af de der boder med brændte mandler. Duften er bare fantastisk og de små søde mandler smager bare SÅ skønt, især her i den kommende juletid. Igår lærte en af mine veninder mig så at lave hjemmelavede brændte mandler - og hold da op, hvor var det da bare nemmere end jeg lige havde regnet med, og jeg elsker det skinnende look de fik, fremfor det meget sukker-agtige klumpede look de normaltvis har.. De smager dog fuldstændig som man husker! Sindssygt lækre! 
________________________________________
OPSKRIFT/RECIPE:
- 250g almonds/mandler
- 250g sugar/sukker
- 1/4 dl water/vand

1. Mix all the ingredients in a pot and turn on the heat until the mixture is cooking and goes bubbly. Stir at ALL times (a wooden spoon is great for this). // Bland alle ingredienserne i en gryde og tænd for varmen indtil det koger og bobler. Rør rundt HELE tiden (En træske er god til dette formål). 
2. Turn down the heat a little bit until the water has evaporated and the sugar is crystalized again. // Skru ned for wamen indtil vand er fordampet og sukkeret er udkrystalliseret igen. 
3. Let the sugar melt until you think you almonds are just how you'd like them to be, coated in caramel. Keep stirring at all times. // Lad sukkeret smelte indtil mandlerne er som du foretrækker dem, overtrukket med den smeltede karamel. Husk at røre hele tiden. 
4. Pour the almonds on a baking sheet and let them cool a bit before seperating them. Keep in an airtight container when cooled off! // Hæld mandlerne over på et stykke bagepapir og lad dem køle lidt af, før de skilles ad. Når de er kølet af, skal de opbevares i en lufttæt beholder! 

Finskbrød med citron

Christmas is right around the corner and every year I do Christmas cookie baking. This cookie is absolutely one of my favourites. It's called "Finskbrød", which directly translated means "Finnish bread". However, it's more like a shortbread kind of cookie. This one has lemon in it, which makes it kind of a fresher cookie, and I absolutely love that! Plus, they're quite easy to make! 

Julen er jo lige om hjørnet og hvert år skal der bages massere af småkager til højtiden. Finskbrød er en af mine yndlings. Denne version har citron i den, som gør den en smule mere frisk end den normale version uden citron! Og så er de faktisk også ret nemme at lave! 
_____________________________________________________________
RECIPE/OPSKRIFT (75): 
- 500g flour/mel
- 2 egg yolks/æggeblommer
- 150g sugar/sukker
- 325g margarine
- ½ tsp baking ammonia/tsk hjortetakssalt 
- Zest from 1 lemon/Skræl fra 1 citron

Topping/Pynt:
- Egg whites for brushing/Æggehvider til pensling
- Nib sugar/Perlesukker

1. Mix flour and baking ammonia. Add the rest of the ingredients. Knead it all together. In the beginning it looks like crumbs, but eventually it will all come together! // Bland mel og hjortetakssalt sammen. Tilføj de resterende ingredienser og ælt det hele sammen. Til at starte med virker det meget som krummer, men på et tidspunkt når der er æltet nok, så bliver dejen ensartet!
2. Put the dough in the fridge for about an hour. Then roll it into a square. The dough should be about 1cm in thickness. // Sæt dejen på køl i en times tid. Når den er kommet ud fra køl, skal den rulles ud til en firkant på cirka 1cm i højden. 
3. Brush the dough with the egg whites and sprinkle with nib sugar. // Stryg dejen med æggehvide og drys med perlesukker. 
4. Cut the dough into little squares. Lenghtwise they should be about 2cm wide and 5cm in the lenght, which means cookies that are the size of 5x2 cm. // Skær dejen til små firkanter. På langs skal de være 2cm brede strimler og på tværs, 5 cm. Det vil sige småkager i størrlesen 5x2 cm. 
5. Place the cookies and a baking tray with a baking sheet. Place them with a little distance between. Bake for 15 minutes at 200 degrees celcius. // Sæt kagerne på en bageplade med bagepapir, med lidt afstand, da de godt kan flyde lidt sammen. Bag på 200 grader i cirka 15 minutter. 

Spicy carrotsoup with flatbread



I've never really been a big fan of soups that were made from blended vegetables. I always had clear soups when I had soups.. This changed when a friend of mine introduced me to this spicy carrotsoup. It's such a great autumn dish and I absolutely love it and thought I wanted to share my friends amazing recipe. We made flatbread on the side to dip into the soup and we also garnished with some crunchy bacon! Yum! 

Jeg har aldrig været kæmpe fan af supper, som bestod af blendede grønsager. Jeg har altid kun spist klare supper. Det ændrede sig dog en aften, hvor min veninde introducerede mig til denne krydrede gulerodssuppe. Det er en fantastisk efterårs ret som jeg bare helt har forelsket mig i, og derfor synes jeg også I fortjener at få min venindes lækre opskrit. Vi lavede fladbrød til at dyppe i suppen og toppede den med lækker sprødt bacon! 
_______________________________________________
SOUP RECIPE/SUPPE OPSKRIFT:
- 500g carrots/gulerødder
- 2 leeks/porrer
- 1 medium chili
- 2 garlic cloves/2 fed hvidløg
- 1 pinch of curry/knivspids karry
- 1 bouillon cube/bouillonterning
- Salt
- Chili pepper/Chilipulver
- Oil/Olie
- Water/Vand

1. Peel the carrots and slice them into smaller pieces. Wash the leeks and slice them as well. Cut the chili and the garlic into smaller pieces as well. Saute the carrots, leeks, chili, garlic and curry in oil for a few minutes. We used a wok pan, but a big pot is okay as well. // Skræl gulerødderne og skær dem i mindre stykker. Vask dernæst porrerne og skær dem i skiver. Hak også chilien og hvidløgen i mindre stykker. Sauter dernæst gulerødderne, porrer, chili, hvidløg og karry i olie i et par minutter. Vi brugte en wokpande, men en stor gryde kan også bruges.
2. Add water until vegetables are covered and bring it all to a boil. Add the bouillon cube, salt and chili pepper and stir. Then let it all simmer for about 20 minutes under lid. // Tilføj vand indtil grønsagerne er dækket til og lad det koge. Tilføj dernæst en bouillonterning, salt og chilipulver og rør rundt. Lad det hele simre med låg på i cirka 20 minutter. 
3. When the vegetables have boiled till tender it's time to blend the soup. The easiest way to do this is with a hand blender. When done, serve and garnish with whatever you'd like! // Når grønsagerne er godt mørre, så skal suppen blendes. Den nemmeste måde at gøre det på er med en stavblender. Når suppen er godt blendet, så er den færdig og den kan pyntes med hvad man nu end har lyst til! 

FLATBREAD RECIPE/FLADBRØD OPSKRIFT (4): 
- 1dl water/vand
- 1/4 dl vegetable oil/olie
- 2½-3 dl flour/mel
- Salt

1. Mix all the ingredients until it's all come together and knead well. The dough shouldn't be sticky. // Bland alle ingredienserne og ælt det godt sammen. Dejen skal helst ikke være klistret!
2. Shape the breads by flattening them with a roller or by just using your hands. // Form brødet ved at flade det ud med enten en kagerulle eller med hænderne. 
3. Put the breads on a hot pan. The breads should have brown little spots on them when they're done! Serve with your soup! // Sæt brødene på en brandvarm pande. Når de er færdige har de små brune pletter på dem. Server sammen med suppen!