Påske Cheesecake med lime & pære (Easter Cheesecake with Lime & Pear)


I love Holidays - why? Because it always gives such a good occasion to have fun and get creative with cakes! Today I made this cheesecake with pear and lime (well, my mom helped as well) for my mom and her husband to bring for an Easter get together tomorrow. It's not too hard to make and the taste is the perfect combination of the fresh bitterness of the lime and the sweetness of the pears. 

Jeg elsker helligdage - Hvorfor? For det giver altid rig mulighed for at have det sjovt og være kreativ med kage! I dag lavede jeg denne cheesecake med pære og lime (Altså, godt nok hjalp min mor også lidt) som min mor og hendes mand skal have med til påskefrokost imorgen. Den er faktisk ret simpel at lave og smagen er den perfekte kombination af bitter og syrlig lime sammen med pærernes sødme. 


RECIPE/OPSKRIFT (23cm):

Bottom/Bund:
- 270g Digestive crackers/kiks
- 70g cane sugar/rørsukker
- 150g margarine

Pear purée/Pære puré:
- 6 gelatine leaves/husblas
- 3 pears/pærer
- 2 tsp vanilla/tsk vanillesukker
- ½ tsp lemon juice/tsk citronsaft

Cream cheese-layer/Cream cheese-lag:
- 3dl whipping cream/piskefløde
- 3dl sour cream (18%)/creme fraiche (18%)
- 200g cream cheese/flødeost
- Zest + juice from one lime/Skal + saft fra én lime
- 1 tsp vanilla/tsk vanillesukker
- 150g cane sugar/rørsukker

Lime gel/Lime gelé:
- Juice from 4 limes/Saft af 4 lime
- 75g cane sugar/rørsukker
- 4 gelatine leaves/husblas
- Yellow food color/Gul konditorfarve

1. Start off by making the pear purée. Peel the pears and slices them into smaller pieces. Put them into a pot along with the rest of the ingredients for the purée (except for the gelatine). Bring to a boil and then let simmer for about 10-15 minutes while letting the gelatine leaves soften in cold water. When the pears have soften completely, blend into a purée. Take the gelatine leaves from the water and melt into the hot purée. Leave purée to cool for a bit. // Start med at lave pære puréen. Skræl pærerne og skær i små stykker. Kom dem i en gryde sammen med resten af ingredienserne til puréen, undtaget husblas. Bring det op at koge og lad det så simre i 10-15 minutter. Imens pærerne simrer kommes husblassen i blød i koldt vand. Når pærerne så er godt bløde, blendes de til puré med en stavblender og husblassen vrides. Husblassen smeltes derefter i puréen og den sættes herefter til at køle af til stuetemperatur. 
2. Make the base by crushing the digestive biscuits up into a powder along with the cane sugar, melting the margarine, and then mixing them together. Press into the bottom of a 23cm tin with a removable base, then put in the fridge to set. // Lav kiksebunden ved at blende digestive kiksene til pulver sammen med rørsukker. Herefter smeltes margarinen og det hele blandes godt sammen. Pres det derefter i en 23cm springform og kom bunden på køl så det kan sætte sig. 
3Mix cream cheese, sour cream, vanilla, cane sugar, lime zest and lime juice gently together. Now get the cooled pear purée and put a tablespoon of the cream cheese mixture into it and mix well. Then add the pear purée mixture into the cream cheese mixture and mix it all well (This makes sure the temperatures are working well together!) Whip the cream (not until completely stiff, but just slightly airy) and mix it into the rest of the cream cheese mixture. // Bland flødeost, creme fraiche, vanillesukker, rørsukker, limeskal og limesaft let sammen. Kom så en skefuld af dette over i den afkølede pære puré og bland det godt. Hæld så hele pære puré blandingen over i flødeost-blandingen og vend det sammen (Det sikrer, at temperaturerne af de to ting matcher). Pisk så flødeskummen let (ikke helt stift, men blot luftig) og vend det sammen med flødeost blandingen. 
4. Pour the cream cheese mixture on top of your Digestive base. Make sure to leave the top of it pretty, as you will be seeing it through the lime gel. Leave to cool in the freezer for about 30 minutes or in your fridge for about 2 hours. // Hæld flødeost blandingen ovenpå din kiksebund. Sørg for at gøre flødeost blandingen pæn, for den vil kunne ses igennem lime geléen. Stil kagen til at sætte sig i fryseren i cirka 30 minutter eller i køleskabet i cirka 2 timer. 
5. Start making the lime gel by firstly adding your gelatine leaves in cold water, so they can soften. Then heat up the juice from the limes along with the cane sugar. Add a little yellow food colouring. Then add the soft gelatine leaves and have them melt. Leave to cool for about 15 minutes in the fridge and then gently pour on top of your cheesecake. Leave to set for about an hour, then gently take it out of the tin and then decorate your cake and serve! // Nu skal geléen laves: Start med at komme husblas i blød i koldt vand. Imens de blødgøres, så varmes limesaft og rørsukker op sammen, således rørsukkeret smelter og det bliver til en sirup. Herefter kommes lidt gul konditorfarve i. Vrid så husblassen og kom det i gelé blandingen og sørg for at de smelter. Lad geléen køle i køleskab i cirka 15 minutter og hæld det så forsigtigt ovenpå din cheesecake. Herefter skal cheesecaken køle i cirka en time, før den forsigtigt tages ud af formen, pyntes og serveres!