Giftkage (Poison Cake)


Green and poisonous cake.. Sounds delicious, right? Don't worry, the cake has no actual poison in it - It just has it's name because of the amazing green food colour. The cake is actually almond-flavoured and tastes absolutely amazing. In Denmark, it's very popular amongst kids - But I still love it, even though I'm an adult (Really, I'm an adult already?). 

Grøn og giftig kage.. Det lyder lækkert, ikke? Men bare rolig, kagen indeholder jo egentlig ikke gift - Jeg gætter på, at navnet kommer fra den grønne farve (Dog den også har navnet "Bladankage", som lyder mindre giftigt). Kagen smager lækkert af mandler og minder mig om min barndom. Jeg ved også, at den generelt er meget populær blandt børnene - Men jeg elsker den stadig, på trods af at jeg er blevet voksen (Er jeg virkelig voksen allerede..?). 

 
RECIPE/OPSKRIFT (20x30cm):
- 385g margarine
- 500g sugar/sukker
- 4 eggs/æg
- 300g flour/mel
- 2 tsp baking powder/bagepulver
- 2 dl boiling water/kogende vand
- ½ tsp leaf green colouring paste/tsk bladgrøn pastafarve
- 2½ tbsp almond extract/spsk mandelessens
- 100g dark chocolate/mørk chokolade

1. Mix margarine, sugar and eggs until completely combined. // Pisk margarine, sukker og æg godt sammen. 
2. Add flour and baking powder. // Tilføj mel og bagepulver.
3. Add the colouring paste to the boiling water along with the almond extract. Mix well and then add into the batter. // Kom pastafarven i det kogende vand sammen med mandelessens. Bland det godt og kom det i dejen. 
4. Put a baking sheet into a 20x30 cake form and then add the batter.  // Kom bagepapir i en form på cirka 20x30 cm og kom så dejen i. 
5. Bake at 175 degrees celcius at the bottom of the oven for about an hour. // Bag 175 grader nederst i ovnen, i cirka en time. 
7. Chop your chocolate and add onto the hot cake, let it melt and then even it all out on the cake. Leave cake to cool and then serve! // Hak chokoladen og kom det på den varme kage og lad det smelte. Smør det så ud på kagen og lad dernæst kagen køle og server så! 

Comment here: